Home

V torek, 29. novembra ob 19. uri, vljudno vabljeni na Židovsko ulico v Ljubljani na projekcijo videa Eksperimnt, ki sta ga posebej za VideoZid 2016 naredila umetnika Marko K. Gavez in Nez Pez. Video bo na ogled do 16. decembra 2016, vsak dan med 18. in drugo uro ponoči.

Video Eksperimnt je eksperimentalni skupek risb in različnih postopkov animirane risbe dveh slogov.

Avtorja se projekta lotevata brez posebne naracije ali konteksta in ga razumeta kot odskočno desko za svoje nadaljnje eksperimente. Animacija je v njunem ustvarjanju le dodaten medij, skozi katerega uporabljata ilustracijo, ki je osnovni gradnik njunih umetniških del in jo s tem nadgrajujeta, ohranjata svežo in preizkušata nove stvari. Pričujoča animacija se lahko bere ali gleda tudi kot zin, ki je v tem primeru slučajno animiran.

“Ne želiva si, da bi se v tem mediju ustalila. Eksperiment na VideoZidu nama ponuja svež pristop k ustvarjanju, kjer se skozi postopke vseskozi učiva. Zavedava se produkcijske odgovornosti, a jo hkrati zavračava ter zavestno ostajava na ravni eksperimenta.”

exprmnt2


Odprtje razstave, 29.11. 2016 / Exhibition opening, 29 November 2016

nez_pez_gavez-1nez_pez_gavez-2nez_pez_gavez-3nez_pez_gavez-5nez_pez_gavez-6nez_pez_gavez-4nez_pez_gavez-7


Marko K. Gavez ustvarja z različnimi mediji, izhodišče njegovega ustvarjanja pa je vedno ilustracija. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer grafika. V zadnjih treh letih je razstavljal na različnih prizoriščih, med drugim s samostojnimi razstavami v Strupeni galeriji, Bikofeju, UAUU in Zelenici v tovarni Rog v Ljubljani. Sodeloval je tudi na Bienalu neodvisne ilustracije 2015.

Nez Pez (Neža Jurman) je diplomirala na študiju kiparstva na ALUO v Ljubljani, kjer je leta 2010 prejela tudi univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke za projekt Čakajoči. Je soustanoviteljica OFFTIR, društva za zvočno in vizualno umetnost. Svoje ilustracije je objavljala v Tribuni in v Modni Jani, grafike in risbe pa izdaja v umetniških zinih. Med leti 2010 in 2014 je sodelovala pri scenografskih postavitvah in kostumografiji za AGRFT, Šodr Teater, Gledališče Glej in predstavo Škrip Inc. Redno sodeluje tudi na sejmih umetnosti ter izvaja delavnice sitotiska in grafitiranja. V letu 2015 je kot kiparka pridobila status samozaposlene v kulturi. S svojimi umetniškimi deli se je predstavila v Sloveniji, Italiji, Bolgariji in na Češkem, kjer je sodelovala na številnih skupinskih in samostojnih razstavah.


VideoZid je urbana video galerija, ki na Židovski ulici v Ljubljani vsakih štirinajst dni predstavi novo video zanko. Vsako video delo se predvaja dnevno med 21. in prvo uro ponoči v poletnem ter od 18. do druge ure ponoči v zimskem času.

Umetniki in umetnice, ki jih je na podlagi mednarodnega razpisa izbrala Pila Rusjan, video umetnica in avtorica projekta, so Eriz Moreno, Metka Zupanič, Kika Nicolela, Yuliya Molina, Vesna Bukovec, Lina Rica, Nez Pez & Marko Kolarič Gavez in Victor Paradinho.

VideoZid je nastal v produkciji famulVideoLab (KD Galerija GT), sofinancira ga Mestna občina Ljubljana, podpira pa Galerija Hest. Izvršna producentka je Polona Zupan / Pila Rusjan, njen sodelavec pa Miha Kelemina.

MOL logotip SLO_promocijski_cb_veliki_2

PRESS najava dogodka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s