Home

V torek, 27. septembra ob 21. uri, vas vljudno vabimo na Židovsko ulico v Ljubljani na projekcijo videa Inside, ki ga je posebej za VideoZid 2016 posnela umetnica Yuliya Molina.

Kako živijo drugi? Kaj počnejo, ko so sami? Kako se počutijo? Kakšne so videti njihove sobe? Kakšni so njihovi rituali pred spanjem?

Video Inside je vpogled v večerno atmosfero sobe in intimno življenje neznanke. Ujamemo jo med vsakdanjimi opravili kot so branje knjige, umivanje zob in sedenje pred računalnikom. Pred opazovalcem in opazovalko se razgrne celotna soba, zavedanje, da nas opazovana oseba ne vidi, pa nas povleče tudi v njen notranji svet, svet misli, občutkov in intime.

Umetnica z videom namiguje, da smo na nek način vsi voajerji. “Ko hodimo po ulici in opazimo okno s prižgano lučjo ter ujamemo nekoga med vsakdanjim opravilom, nam pogled obstane na oknu. Ko pa opazujemo, kako ta drugi živi in kaj počne, pa (nehote) prestopimo tudi mejo intimnega.”


Odprtje razstave, 27. september 2016, Židovska ulica, Ljubljana.

yuliya-1yuliya-3yuliya-4yuliya-5yuliya-6yuliya-2


Yuliya Molina je rojena leta 1983 v Mariupolu v Ukrajini. Po končani Umetniški gimnaziji Koper se je leta 2007 vpisala na ALUO, smer kiparstvo, kjer je pod mentorstvom prof. Alena Ožbolta diplomirala z diplomsko nalogo z naslovom V iskanju. Leta 2010 je prejela priznanje ALUO za dosežke v študijskem letu 2009/2010. Preko izmenjave Erasmus se je izpopolnjevala na Portugalskem, kjer je v sodelovanju s Pedrom Souso Pereiro pripravila performativni umetniško-raziskovalni projekt Realni hologrami. Letos je na Festivalu Amaterskega Filma po izboru strokovne žirije prejela drugo nagrado. Je članica več gledaliških skupin in kabareta, ukvarja pa se tudi s fotografijo, videom in zvokom.


VideoZid je urbana video galerija, ki na Židovski ulici v Ljubljani vsakih štirinajst dni predstavi novo video zanko. Vsako video delo se predvaja dnevno med 21. in prvo uro ponoči v poletnem ter od 18. ure do polnoči v zimskem času.

Umetniki in umetnice, ki jih je na podlagi mednarodnega razpisa izbrala Pila Rusjan, video umetnica in avtorica projekta, so Eriz Moreno, Metka Zupanič, Kika Nicolela, Yuliya Molina, Vesna Bukovec, Nez Pez & Marko Kolarič Gavez, Victor Paradinho in Lina Rica.

VideoZid je nastal v produkciji famulVideoLab (KD Galerija GT), sofinancira ga Mestna občina Ljubljana, podpira pa Galerija Hest. Izvršna producentka je Polona Zupan / Pila Rusjan, njen sodelavec pa Miha Kelemina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s