Home

v torek, 30. avgusta ob 21. uri, vas vljudno vabimo na projekcijo videa Metke Zupanič LOOKING FOR A BETTER WORLD (2011–2015), v katerem se umetnica ukvarja z intimno sfero posameznikov in posameznic, ki se soočajo s problematiko selitev in z iskanjem boljšega življenja. Video bo na ogled do 12. septembra 2016.

V videih, ki sestavljajo projekt, so predstavljeni portreti ljudi, ki so na nek način “zmagovalci” današnjih globalnih procesov in režimov. Denilse, Avdi in Jordan so posamezniki z različnih koncev sveta, ki so se po naključjih ali zaradi posebnih okoliščin znašli v majhnem slovenskem mestu – Ptuju. Vsak od njih se je pogumno soočil z vsemi problemi v novi državi in se v zelo kratkem času uspešno vključil v lokalno okolje.

Posamezni videi so nekakšni psihološki portreti, v katerih akterji brskajo po svoji preteklosti in spominu, vračajo se v svoje kraje, iz katerih so se bili zaradi socialnih razmer prisiljeni izseliti, govorijo o vzrokih in razlogih za odločitve, ki so jih morali sprejeti. Portreti osvetljujejo ‘drugo’ plat njihovih življenjskih zgodb, ki pogosto ostane preslišana, namen pa je tudi razbiti nekatere predsodke, ki so danes tako močno zasidrani v nas.


Odprtje razstave, 30. avgust 2016, Židovska ulica, Ljubljana

zupanic (1)zupanic (2)zupanic (3)zupanic (4)


Metka Zupanič je od leta 2004 samozaposlena v kulturi. Deluje kot večmedijska umetnica, ki se ukvarja predvsem z nadaljevalnimi in večletnimi projekti. V zadnjih letih je sodelovala na številnih mednarodnih razstavah, v Srbiji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem in na Irskem, kjer se je študijsko izpopolnjevala. Ob lastni produkciji pa od leta 2002 z Vesno Bukovec in Lado Cerar deluje tudi v umetniški skupini KOLEKTIVA, s katero so umetnice sodelovale na več razstavah, ob deseti obletnici delovanja pa so pripravile večjo pregledno razstavo v Miheličevi galeriji na Ptuju.


VideoZid je urbana video galerija, ki na Židovski ulici v Ljubljani vsakih štirinajst dni predstavi novo video zanko. Vsako video delo se predvaja dnevno med 21. in prvo uro ponoči v poletnem ter od 18. ure do polnoči v zimskem času.

Umetniki in umetnice, ki jih je na podlagi mednarodnega razpisa izbrala Pila Rusjan, video umetnica in avtorica projekta, so Eriz Moreno, Metka Zupanič, Kika Nicolela, Yuliya Molina, Vesna Bukovec, Nez Pez & Marko Kolarič Gavez, Victor Paradinho in Lina Rica.

VideoZid je nastal v produkciji famulVideoLab (KD Galerija GT), sofinancira ga Mestna občina Ljubljana, podpira pa Galerija Hest. Izvršna producentka je Polona Zupan / Pila Rusjan, njen sodelavec pa Miha Kelemina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s