Home

V soboto, 20. februarja ob 20. uri, vljudno vabljeni na projekcijo videa Kako ponovno postaneš mlad umetnice Ane Pečar na Židovsko ulico v Ljubljani. Video bo na ogled do 4. marca, vsak dan med 18. uro in polnočjo.

Najnovejši projekt Ane Pečar raziskuje sled poti človeštva in je ne dojema kot premico trajnega napredka, marveč kot zanko stalnega vračanja k bazični naturi. V toku razvoja je civilizacija, okupirana z vzpostavljanjem lastne varnosti zanemarila svoje primitivne instinkte in prav to je zdaj vir najglobljega nezadovoljstva.

Video z naslovom Kako ponovno postaneš mlad uporablja čas kot gledišče, iz katerega analizira dvom v dosežke človeštva. To je zgodba iz preteklosti ali prihodnosti, ali pa paralelne realnosti, kjer narava premaguje civilizirano. To je video o drami, ki se v velikem planu odigrava med divjo naravo ter potrebo nadvlade in ukrotitve. Ta projekt pa se osredotoča na mikro dogajanja, ki se na vsakdanji ravni vzpostavljajo med divjim in civiliziranim.

Mob Dravi (1 of 2)-2-0

Ana Pečar (1977) je video- in intermedijska umetnica. Udejstvuje se kot organizatorka javnih dogodkov, preko katerih komunicira umetniške in kolektivne tokove. Formalno izobrazbo je pridobila na Univerzi v Mariboru ter na Corcoran School of Art (ZDA), raznovrstna dodatna znanja pa je osvojila s sodelovanjem na številnih delavnicah in rezidencah. Kot umetnica deluje predvsem zato, ker želi ta položaj izkoristiti kot orodje za prodor onkraj konstruirane realnosti, kakršna dozdevno obstaja v tem prostoru in času. V zadnjem času se posveča raziskovanju lastne dediščine, ki se je s pomočjo ustne tradicije ohranila v odmaknjenih predelih Slovenije do 20. stoletja. Na ta način poskuša relativizirati brezpogojni sistem vrednot, v katerem smo se znašli. Ana Pečar deluje preko različnih izraznih medijev. Nedavno je kot producentka sodelovala pri nastanku dokumentarnega filma o skupini Strike debt; o dolgu v vlogi strateškega instrumenta. Pogosto sodeluje z drugimi umetniki, skladatelji, glasbeniki, plesalci, novomedijskimi kolektivi …

Video Kako znova postaneš mlad na Židovski ulici:

0120160223_22065620160223_22072520160223_22092420160223_221119

VideoZid je urbana video galerija, vedno spreminjajoči se grafit. ki približno vsakih štirinajst dni predstavi novo video zanko. Vsako video delo se v zimskem času predvaja dnevno od 18. ure do polnoči. Predstavljena dela tako slovenskih kot tujih avtorjev so bila v letu 2015 izbrana na podlagi mednarodnega razpisa v selekciji Pile Rusjan, video umetnice in avtorice projekta.

V poletni sezoni so se s svojimi video deli predstavili Emil Brahe (Danska), Fernando Visockis (Brazilija), Dejan Štefančič (Slovenija), Ksenija Kovačević (Srbija) ter kuratorki Anna Winter in Laura Conway (ZDA). Zimsko sezono je odprla Urška Djukić, ki je v sodelovanju z Veselimi umetniki predstavila svoj drugi video v nizu reinterpretacij klasičnega slikarstva. V letu 2016 so svojo kinografično zgodbo Kaj se je zgodilo prejšnjo noč, ki je nastalo v produkciji Iniciative ČIPke in Rampa laboratorija, predstavile Tajda Tonin, Mojca Kogelnik, Isidora Todorić in Alenka Selčan.

VideoZid je nastal v produkciji famulVideoLab (KD Galerija GT), sofinancira ga Mestna občina Ljubljana, podpira pa Galerija Hest. Izvršna producentka projekta je Polona Zupan / Pila Rusjan, njen sodelavec pa Miha Kelemina.

MOL logotip SLO_promocijski_cb_veliki_2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s