Home

V torek, 14. julija ob 21. uri, vljudno vabljeni na tretjo odprtje v nizu VideoWall2015 na Židovski ulici v Ljubljani.

Dejan Štefančič nas v svojem prvem samostojnem umetniškem video delu Ritual popelje v intimen svet ženske toalete. Prostor, kjer se prizor dogaja, daje vtis podzemne kleti, kamor se ženska vedno znova vrača, da bi skorajda obredno ponovila dejanje umivanja. Uporablja brezčasne predmete, ki nam ne dajejo slutiti, kdaj in kje se prizor pravzaprav dogaja.

Motiv ženske toalete, ki v zgodovini umetnosti nosi najrazličnejše konotacije, je tokrat osvobojen vsakršnih erotičnih in družbenih pomenov. Opazovalec je zgolj priča intimnemu prizoru, ki ne meneč se za okolje poteka v tišini, k temu pa ga vodi avtorjeva želja, da statičen prizor intimnega rituala navidez postavi onkraj stene stavbe, na katero je video projiciran.

Dejan Štefančič (1972) že več kot deset let deluje na področjih filma in televizije kot grip (kompozicija kamere), scenski delavec, tehnik razsvetljave, asistent kamere. Od leta 2012 s Pilo Rusjan sodeluje na področju vizualnih umetnosti kot snemalec, mojster luči, tehnični asistent. Kot soavtor je ustvaril deli Odsev nezavednega (MiM AdriArt 2014, Pixelpoint 2014, ESSL Art Awards 2015) in Enakotežje (Centralna postaja, Maribor 2014). Ritual je njegovo prvo samostojno umetniško delo.

Ritual-pokoncna

Odprtje razstave na Židovski ulici:

IMG_4397_corr IMG_4399_corr IMG_4418_corr IMG_4436_corr IMG_4440_corr IMG_4443_corr IMG_4446_corr IMG_4474_corr IMG_4486_corr

VideoWall je urbana video galerija, vedno spreminjajoči se grafit. ki vsakih štirinajst dni predstavi novo video zanko. Vsako video delo se predvaja dnevno med 21. in prvo uro ponoči v poletnem, ter od 18. ure do polnoči v zimskem času.

V letu 2015 bo na ogled sedem samostojnih razstav slovenskih in tujih umetnikov, ki so bili izbrani na podlagi mednarodnega razpisa Pile Rusjan, video umetnice in avtorice projekta.

Emil Brahe (Danska) je s svojim video delom Dancing Queen, posnetim posebej za VideoWall, odprl letošnjo izdajo projekta;

Fernando Visockis (Brazilija) bo v juliju pripravil interaktivno instalacijo;

Dejan Štefančič (Slovenija) bo nam omogočil, da vidimo onkraj fasade;

Ksenija Kovačević (Srbija) bo znova predstavila svoje umetniško delo iz leta 1999;

Luka Prijatelj (Slovenija) bo eksperimentiral z napakami v videu in mestnim video nadzorom;

Adrijan Praznik (Slovenija) bo za ulico s soavtorji Nino Bric, Dominikom Mencejem in Dijano Šmigoc zasnoval animiran lik;

Ana Pečar (Slovenija) bo v mesto prinesla fantastično naravo in nas spraševala o odnosu med človekom in naravo;

Ob teh dogodkih v letošnjem letu načrtujemo še gostovanje treh skupinskih razstav:

– Kuratorki Anna Winter in Laura Conway (ZDA) bosta predstavili Housebound, program ameriškega eksperimentalnega filma in videa;

Urška Djukić (Slovenija) bo mentorica delavnice o videu, ki je remake klasičnega slikarstva;

Initiative ČIPke (Slovenija) bo prikazala sklop živih slik, ki so bile izdelane na delavnici posebej za VideoWall.

VideoWall je nastal v produkciji Famul VideoLab (KD Galerija GT), sofinancirata ga Mestna občina Ljubljana in Galerija Hest. Izvršna producentka Polona Zupan / Pila Rusjan z asistentom Miho Kelemina.

MOL logotip SLO_promocijski_cb_veliki_2

Advertisements

One thought on “VideoWall: Dejan Štefančič: Ritual

  1. Pingback: VideoWall 2015 | Pila's Webfolio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s